Intro - Natuurlijk Tuinieren Eigen Hof

Activiteiten

Terugblik georganiseerde activiteiten

Verschenen artikelen

Links

Voormalige werkgroep Natuurlijk Tuinieren

Waarom - Hoe - Wat

 

Intro - Natuurlijk Tuinieren Eigen Hof

.. in het kader van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren door de AVVN

NB: Als er op deze website wordt gesproken van "Natuurlijk Tuinieren" dan bedoelen we de Institutionering van het Keurmerk, zoals hierboven bedoeld (zie link). "Natuurlijk Tuinieren" is een term. Waar we niet in het kader van deze term spreken, zullen we bijv. zoiets zeggen als "natuurvriendelijk tuinieren".

Op deze pagina vindt u allerlei informatie die in het kader van het door Eigen Hof gevoerde Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van belang is, waaronder activiteiten, verslagen, artikelen en links.

Want na een traject van ruim acht jaar, waarbij de Werkgroep Natuurlijk Tuinieren hier intensief mee aan de slag is gegaan, hebben de leden van Eigen Hof het natuurlijk tuinieren  dermate goed in de vingers gekregen, met de in 2020 behaalde maximale score, dat het mogelijk is geworden dat de Tuincommissie samen met actieve leden het van de werkgroep heeft kunnen overnemen. 

 

 


Activiteiten

 
ACTIVITEITEN  NATUURLIJK TUINIEREN 2020
 
Ook dit jaar organiseert Eigen Hof ondanks alle beperkende maatregelen toch nog 2 workshops t.w. de nachtvlinderavond en de waterdiertjes voor kinderen. Zie de  Bezoekers- en Ledenagenda voor de details.
 
Daarnaast houden wij ons i.s.m. de tuincommissie, bestuur en leden bezig met  de herkeuring van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren wat gaat plaatsvinden begin september.
 
 
WORKSHOPS NATUURLIJK TUINIEREN 2019
 
Ook dit jaar organiseert onze groep weer een paar leuke workshops, om te leren, informeren en inspireren! Vorig seizoen waren bv de bloembollen-workshop en de middag over waterdiertjes goed bezocht. 
Wil je meedoen, mail ons dan op eigenhof.natuurlijktuinieren@gmail.com
 
Wat gaan we dit jaar doen?
Hier volgen de data en onderwerpen:
 
zaterdag 20 april om 14.00 uur bijenhotels
We gaan met oude wijnkistjes, stukken boomstam en bamboestokken weer een hoop mooie hotelletjes bouwen voor de solitaire bijen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Mocht je materiaal hebben, neem het vooral mee naar deze praktische middag. Na een korte inleiding door Bonne Keizer gaan we direct aan de slag, zodat iedereen een hotel mee naar zijn/haar tuin kan nemen.
 
zaterdag 22 juni om 14.00 uur - waterdiertjes
Voor de derde keer gaan we op zoek naar dieren die leven in onze vijvers en sloten. Het is heel interessant om deze workshop te herhalen, want zo kunnen we kijken of het beter of slechter gaat met het waterleven. De workshop wordt gegeven door twee deskundige tuinders, de dames Rosa Smit (bioloog) en Noemie Smit.
 
zaterdag 29 juni om 14.00 uur - zomersnoei + OPROEP
Na het snoeien van onze tuinplanten in het voorjaar - meestal in de maand maart - is het na de 'langste dag' (21 juni) tijd voor de zomersnoei. Maar welke planten moet je in de zomer eigenlijk snoeien? En waarom snoeien we überhaupt? Tijdens deze workshop willen we graag, onder deskundige leiding, van tuin naar tuin wandelen om daar te plekke te laten zien hoe je dat snoeien moet doen. We vragen tuinders met struiken, (fruit)bomen of andere planten die 's zomers gesnoeid moeten worden daarom om zich bij ons op te geven als ze mee willen doen met deze workshop. Mail ons als je planten/struiken/bomen hebt die in de zomer (bij-)gesnoeid moeten worden, zoals fruitbomen, Spiraea, Weigela, Forsythia etc., dan kunnen we afspreken.
 
vrijdag 30 augustus om 20.00 uur - nachtvlinders
Onder leiding van Trees Kaiser van de werkgroep Vlinderfaunistiek gaan we weer op zoek naar nachtvlinders op Eigen Hof. Met een bepaalde lokstof en een lamp die op een witte doek gericht staat proberen we de verschillende bijzondere soortjes van dit insect te verleiden om zich te laten zien. Vorig jaar was het een beetje fris, dus bleef de opkomst wat matig, maar dit jaar gaan we voor een beter resultaat!
 
 
Workshops Tuinieren vanaf 2016
 
In de eerst jaren  hebben we in het kader van Natuurlijk Tuinieren een flink aantal leerzame workshops op Eigen Hof kunnen organiseren, met steun van de AVVN. Zo was er een workshop composteren, leerden we insectenhotels maken en vertelde Rinus Hofs ons van alles over de bodem waarop wij tuinieren. De bijeenkomsten werden goed bezocht en bijzonder gewaardeerd. Daarna zijn we op eigen kracht doorgegaan met de workshops voor tuinders én bezoekers van Eigen Hof.
Zo hebben we o.m. een vleermuizen- en nachtvinderavond, een bloembollenworkshop, bomenwandelingen en waterdiertjes workshops kunnen organiseren.
We zijn dan ook heel blij met de extra inzet van diverse tuinleden die ieder een workshop voor hun rekening nemen.  
 
Klusclub

De 4e zaterdag van de maand wordt er gewerkt aan natuurlijke bouwsels. We maken nieuwe dingen of knappen bestaande op. Dit gebeurt vanuit de werkplaats van 10:30 tot 13:00, met tussendoor een bakkie in het keukentje. We hergebruiken zo veel mogelijk de aanwezige materialen en proberen tot creatieve oplossingen te komen. 

En in de zomermaanden sluiten we aan bij de creaclub in de kantine ,wel zo gezellig! 

De volgende data zijn geprikt, met een eerste voorstel voor activiteit:

26 jan: Voorbereiden bundelhuisje

23 feb: Bundelhuisje in elkaar zetten

23 maart: Bundelhuisje af timmeren voor groen en plaatsen 

27 april: nieuwe (bredere en langere) egeltrappetjes maken voor ingang

25 mei: nieuwe egeltrappetjes plaatsen en oude herstellen 

Mee doen met hobbyclub in de zomer

28 sept: opknappen bestaande bouwsels buiten

26 okt: vogelhuisjes maken

23 november: vogelhuisjes af maken en ophangen

 

 

 


Terugblik georganiseerde activiteiten

Verslag Nachtvlinderen 2020 op Eigen Hof

De nachtvlinderavond van dit jaar was erg geslaagd en gezellig! Vrijdagavond 14 augustus was een mooie zomeravond. Een leuke opkomst van met name omwonenden. Door corona was het dit keer niet op de langste dag, dat kwam uiteindelijk niet slecht uit gezien de vangst.  Er waren relatief weinig grote vlinders, maar met de kleintjes erbij is het een enorme lijst geworden van 70 verschillende soorten zie: https://waarneming.nl/users/107974/observations/?after_date=2020-08-14&before_date=2020-08-14&advanced=on&page=3

De pijlstaarten en beren lieten het afweten.  Nieuw voor Amsterdam is de egale bosrankspanner: https://waarneming.nl/observation/198469580/ en meteen vier exemplaren!

Onze nachtvlinder expert Edo was erg gecharmeerd van de hermelijnvlinder: https://waarneming.nl/observation/198469669/  maar twijfelt of het de kleine is of de wilgen-…

De Vlokreeft (geen nachtvlinder ;-)) op het doek bij het werkhok was de meest vreemde waarneming van de avond. Ondanks de droge periode dus niet in het water maar aan het springen op het droge.

Volgend jaar gaan we weer op herhaling. Het idee is om dan met een aggregaat te gaan nachtvlinderen in de Heemtuin. We zijn benieuwd wat daar s ’nachts rondvliegt! 

 

Verslag van de 1e nachtvinderavond op 22 juni 2018

Hierbij de lijst van de nachtvlinders gisteravond. Het was leuk met zoveel enthousiaste mensen. Sommigen wilden ook gaan nachtvlinderen, zeiden ze. Dat is natuurlijk erg leuk om te horen!

 Er waren meer mensen (35) aanwezig, dan soorten nachtvlinders gezien. Uiteraard te wijten aan het weer. Maar Ik vond het voor herhaling vatbaar.

https://waarneming.nl/user/view/3788?q=&akt=0&g=8&from=2018-06-22&to=2018-06-22&prov=0&z=0&sp=0&gb=0&method=0&cdna=0&f=0&m=K&zeker=O&month=0&rows=20&only_hidden=0&zoektext=0&tag=0&plum=0&from=2018-06-22&to=2018-06-22&q=&zoektext=0&g=8&akt=0&plum=0&method=0&f=0&z=0&month=0&prov=0&m=K&zeker=

 P.S. Sommige namen heb ik bijgesteld. Op het scherm van de pc zie je vaak net iets meer en beter de details als met het blote oog.

 

Verslag van de 2e nachtvlinderavond op op 7 september 2018

Het was weer een leuke avond. Erg leuk, zoveel enthousiaste deelnemers. Er waren ongeveer 10 deelnemers. Een aantal van Eigen Hof en een aantal KNNVers. Geen Amsterdamse KNNV-leden dit keer. 

 Wel jammer dat het weer niet helemaal meezat. Ik had gerekend op twee buitjes en daarna droog. Deze voorspelling kwam helaas niet uit. Het bleef bijna de hele avond met kleine en grotere buitjes regenen.  Ik ben nog nooit zo natgeregend met een nachtvlinderavond. 

Toch vlogen er wel vlinders. De oogst was veel beter als bij de Nationale Nachtvlinderavond 2018. 

Het overzicht voeg ik hieronder toe. 

https://waarneming.nl/user/view/3788

 We zijn doorgegaan tot ong 00:00 u. Het publiek had al afscheid genomen. Ook zag ik geen nieuwe vlinders er meer bijkomen. 

In tegenstelling tot de vorige keer zat er nu wel een klein aantal vlinders op de smeer. Daarnaast ook veel pissenbedden, hooiwagen, Grote aardslakken en een boomsprinkhaan. 

Opvallend: geen rood weeskind( Catocala nupta )op de smeer en geen gewone grasuil (Luperina testacea) op licht of smeer. 

 

Tot een volgende keer!!    Hartelijke groet, Trees

 

Paddestoelentocht 26 augustus 2017 

Bij de derde workshop die dit jaar georganiseerd wordt vanuit Natuurlijk Tuinieren staat de paddestoel centraal. Onder leiding van paddestoelen-expert Marcel Groenendaal gaan we op zoek naar de vele soorten paddestoelen die in ons park voorkomen. Het zal je verrassen hoeveel soorten je er eind augustus al kunt aantreffen. Paddestoelen zijn de bovengrondse delen van schimmels, die houden van een warme temperatuur en een vochtige grond - dat laatste zit bij Eigen Hof wel goed! Ons park kent veel verschillende biotoopjes voor zwammen, oesters, champignons etc.... Behalve door de vochtige grond en de bomen die schaduw leveren komt dit ook door de vele verschillende boomsoorten, vooral eiken en berken zijn geliefd, en toepassingen van dood hout. Dood hout vinden we terug in snipperpaden, takkenwallen en als staande of liggende stam. Al met al een goed recept voor een diverseit aan paddestoelen. 

Hieronder volgt een inventarisatielijst van onze paddestoelen (gevonden op 16-09-1994 door Rob Chrispijn, 14-10-1995, 19-10-1996 (Tom Puts)). Naamgeving aan de hand van Spectrum Natuurgids Paddestoelengids van West-Euopa, Roger Philips, 1993. De links verwijzen voornamelijk naar Nederlanstalige Wikipedia pagina's, als deze niet voorhanden is, de Engelse.
 
  1. Agaricus hisporus - Gekweekte-champignon
  2. Agaricus impudicus - Panterchampignon
  3. Amanita muscaria - Vliegenzwam
  4. Anbaria furfuracea - Gewoon donsvoetje
  5. Armillaria mellea - Honingzwam
  6. Bjerkander adusta - Grijze gaatjeszwam
  7. Boletus edulis - Eekhoorntjesbrood
  8. Bulgaria inquinans - Zwarte knoopzwam
  9. Chondrostereum pupereum - Paarse korstzwam
  10. Ciboria batschiana - Eikelbekertje
  11. Clitocybe flaccida - Bruine trechter-zwam
  12. Clitocybe nebularis - Nevelzwam
  13. Collybia butyracea - Botercollybia
  14. Collybia confluens - Bundelcollybia
  15. Collybia dryophila - Eikebladzwam
  16. Collybia maculata - Roestvlekkenzwam
  17. Coprinus atramentarius - Kale inktzwam
  18. Coprinus disseminatus - Zwerminktzwam
  19. Coprinus lagopus - Hazepootje (klaversoort volgens wikipedia)
  20. Coprinus macaceus - Glimmerinktzwam
  21. Coriolus versicolor - Elfenbankje
  22. Cortinarius flexipes - Vloksteelgordijnzwam
  23. Cortinarius striaepulis -
  24. Crucibulum laeve - Geel nestzwammetje
  25. Cyathus striatus - Gestreept nestzwammetje
  26. Dacrymyces stillatits - Oranje dropzwam
  27. Daldinia concentrica - Kogelhoutskoolzwam
  28. Diatrype disciformis - Hoekig schorsschijfje
  29. Ganoderma applanatum - Platte tonderzwam
  30. Gymnopihis spectabilis - Prachtvlamhoed
  31. Hebeloma crustiliniforme - Radijsvaalhoed
  32. Helvella crispa - Witte kluifzwam
  33. Helvella lacunosa - Zwarte kluifzwam
  34. Helvella villosa -
  35. Heteropus biennus - Toefige labyrinthzwam
  36. Hypholoma fasciculare - Gewone zwavelkop 
  37. Hypocrea aureoviridis - (Gele kussentjeszwam)
  38. Hypoxylon multiforme -
  39. Inocybe gausapata - Vlokkige vezelkop
  40. Laccaria laccata - Fopzwam
  41. Laccaria tortilis - Gekroesde fopzwam
  42. Lactarius controversus - Populieremelkzwam
  43. Lactarius obscurata - Groenige elzemelkzwam
  44. Lactarius pubescens - Donzige melkwam
  45. Lactarius quietus - Kaneelkleurige melkzwam
  46. Lactarius torminosus - Baardige melkzwam
  47. Lactiarus rufus - Rossige melkzwam
  48. Laetipolrus sulphureus - Zwavelzwam
  49. Leccinum seabrum ss. - Berkeboleet
  50. Lepiota aspera - Spitsschubbige parasolzwam
  51. Lepiota cristata - Stinkparasolzwam
  52. Lepiota subincarnata - Vaalroze parasolzwam
  53. Lepista nuda - Paarse schijnridder
  54. Marasmiellus languidus - Halmruitertje
  55. Marasmius rotula - Wieltje
  56. Meripulus giganteus - Reuzenzwam
  57. Mycena alcalma - Alkalimycena
  58. Mycena filopes - (Draadsteelmycena)
  59. Mycena galericulata - Helmmycena
  60. Mycena galopus - Melksteelmycena
  61. Mycena inclinata - Fraaisteelmycena
  62. Nectria cinnabarina - Meniezwammetje
  63. Omphalina pyxidata- Rode trechterzwam
  64. Paxillus involutus - Gewone krulzoom
  65. Phellinus igniarius - Vuurzwam
  66. Pholiota squarrosa - Schubbige bundelzwam
  67. Pleurotus ostreatus - Oesterzwam
  68. Pluteus cervinus - Hertezwam
  69. Polyporus squamosus - Zadelzwam
  70. Psathyrella candolleana - Bleke franjehoed
  71. Psathyrella hydrophila - Witsteelfranjehoed (status: vrij zeldzaam)
  72. Psathyrella microrhiza - Langsteelfranjehoed
  73. Psathyrella velutina - Tranende franjehoed
  74. Psilocybe semilanceate - Puntig kaalkopje
  75. Pusturallia catinus sl. - Leemkelkje
  76. Russala amoenolens - Scherpe kamrussula
  77. Russula nigricans - Grofplaatrussula
  78. Russula orchioleuca - Geelwitte russula
  79. Russula peetinatoides - Onsmakelijke kamrussula
  80. Scelroderma citrinum - (Gele) Aardappelbovist
  81. Scleroderma aereolaium - Kleine aardappelbovist
  82. Scutellinia scutellita - Gewoon wimperzwammetje
  83. Stereum anguinolentum - Dennebloedzwam
  84. Stereum hirsutum - Gele korstzwam
  85. Stereum rugosom - Gerimpelde korstzwam
  86. Strobilurus tenacellus - Bittere dennekegelzwam
  87. Stropharia aeruginosa - Kopergroenzwam
  88. Stropharia aurantiaca - Oranjerode stropharia
  89. Tubaria furfuracia sl. - Gewoon donsvoetje
  90. Tyromyces stipticus - Bittere kaaszwam
  91. Volvariella speciosa - Gewone beurszwam
  92. Xylaria hypoxylon - Geweizwam

 

28 oktober 2017 - Bomenwandeling

Met speciale aandacht voor de herfstverschijning van de bomen op Eigen Hof: vruchten, zaden en bladkleuren. Door Hein van Leeuwen en Jane Lang.

 
3 juni 2017 - workshop waterdiertjes
 
Wat leeft er in en om het water? We gaan er op uit met schepnetjes. Ook leuk voor kinderen!
 

        kikkervisje

  1. Voor het uitbroeden
  2. Pas uitgekomen larven hangend aan water-onkruid
  3. Met externe kieuwen
  4. Externe kieuwen worden afgedekt en worden geabsorbeerd
  5. Larve zonder pootjes ongeveer een maand oud met interne kieuwen
  6. Kikkervisje met achterpoten, ongeveer twee maanden oud
  7. Met het opkomende voorpootjes
  8. Met alle vier de poten vrij
  9. Een jonge kikker, ongeveer drie maanden oud

 

15 april 2017 - 'Je tuin, je lichaam'

Workshop met praktische voorbeelden door Judith Krauwel, tuinder op Eigen Hof en eigenaar van 'Skinfoods'. Wat biedt de natuur ons om ons lichaam gezond te houden? Planten, wortels, noten - er is van alles te vinden! 
 
Judith KrauwelAls biochemisch analist hield Judith zich meer dan 20 jaar lang bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van producten voor lichaamsverzorging. Een aantal jaren geleden maakte zij de switch naar een meer natuurlijke, duurzame en verantwoordelijke manier van werken: het op bescheiden schaal handmatig maken van huidverzorgingsproducten met biologische plantaardige ingrediënten vanuit de basisgedachte ‘wat je op je huid smeert, moet ook eetbaar zijn’. De reguliere verzorgingsproducten bevatten veel onnatuurlijke, chemische toevoegingen die helemaal niet nodig zijn. Met Skinfoods maakt Judith holistische verzorgingsproducten in balans met ons lichaam en onze omgeving, zo dicht mogelijk bij de natuur - zoals de mens eeuwenlang gedaan heeft. Tijdens de workshop legt Judith uit hoe zij de producten maakt en hoe ze aan de ingrediënten komt. Ze laat ze ook in de praktijk zien hoe je hier zelf mee aan de slag kunt en ze heeft diverse producten bij zich die deelnemers aan de workshop kunnen uitproberen. Denk aan een gezichtscrème, een huidolie of een handbalsem die na het tuinieren je ruwe huid herstelt. Na deze workshop kijk je gegarandeerd met andere ogen naar rozenblaadjes, vrouwenmantel en ..... een gewone aardappel!
 

Terugblik Natuurlijk Tuinieren 2014

 

 


Verschenen artikelen

Twee artikelen in lokale kranten:

- Westerpost september 2016 Pdf

- De tuinliefhebber winter 2016 Pdf

Vroegop:

Artikel Vroegop winter 2013 Pdf

Artikel Vroegop lente 2014 Pdf

Artikel Vroegop herfst 2014 Pdf

Artikel Vroegop lente 2015 Pdf

Artikel Vroegop winter 2015 Pdf

Artikel Vroegop zomer 2015 Pdf

Artikel Vroegop zomer 2016 Pdf

Artikel Vroegop herfst 2016 Pdf

Artikel Vroegop herfst 2016 - uitreiking Pdf

Artikel Vroegop zomer 2017 - lichaamsverzorging Pdf

Artikel Vroegop zomer 2017 - waterdiertjes Pdf

Artikel Vroegop herfst 2017 - paddestoelen Pdf

Artikel Vroegop zomer 2018  Pdf

 

Snoeischaar:

Stukje Snoeischaar oktober 2013 Pdf

Stukje Snoeischaar maart 2014 Pdf

Stukje Snoeischaar juni 2014 Pdf

 

Overig:

Stapelen met stenen 2014 Pdf

Wandelgids volkstuinen Pdf

Snoeicursus 2014

Parool 2005 Pdf

De Amateurtuinder - augustus 1997 Pdf

Bloemen en Planten - juli 1997 Pdf

Moestuin 1996 Pdf - interview met Josie Dubbeldam en Henk Smit

De Amateurtuinder 1995 Pdf - interview met stadsecoloog Martin Melchers

 

 

 


Links

Algemene info Natuurlijk Tuinieren - Waarom, Hoe en Wat
- Een wandelgids over tuinparken in onze buurt
- Een checklist Natuurlijk Tuinieren
- Een lijst met Insectenplanten voor de natuurvriendelijke tuin
- Een lijst met vogelbomen en -struiken

 

 


Voormalige werkgroep Natuurlijk Tuinieren

De onvolprezen Werkgroep Natuurlijk Tuinieren heeft gedurende een ruim 8 jaar lang durend traject  tuinpark Eigen Hof 2 keer begeleid naar de maximale score inzake het keurmerk daarvan, hier algemene informatie en berichten over activiteiten die op het park werden georganiseerd geplaatst, alsmede stukjes  daarrover gepubliceerd.

       NT groep juni 

Eind 2013 begon Eigen Hof met het traject 'Natuurlijk Tuinieren'van de AVVN. In twee jaar tijd hebben we met z'n allen hard gewerkt en de inspanningen werden beloond: op 10 september 2016 ontving Eigen Hof het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uit handen van de stadsdeelbestuurdere Ronald Mauer en de voorzitter van de AVVN Ruud Grondel: een Lieveheersbeestjesschild, en wel met 4 stippen! Het maximum van het aantal stippen voor het niveau van Natuurlijk Tuinieren waaraan een tuinpark kan voldoen! Een prachtig resultaat! Met wel een kanttekening: zonder onze bijzondere elementen zoals de heemtuin e.d. hadden wij dat niet gehaald: dus er is nog veel werk aan de winkel. Er kan immers nog veel verbeterd worden!
 
Klik hier voor nieuws en actualiteiten op onze facebook-pagina

De leden van de werkgroep sinds 2016: v.l.n.r.:

  • Saskia Bender – communicatie
  • Jeroen Bon – bomen en waterkwaliteit
  • Margo van Ee – contactpersoon naar het Bestuur
  • Bonne Keijzer – coördinator Heemtuin
  • Lidy Beemster – coördinator Tuincommissie

Contact: eigenhof.natuurlijktuinieren@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/nt.eh.amsterdam

                              eendentrappetje2

 

 


Waarom - Hoe - Wat


 

Algemene informatie over Natuurlijk Tuinieren en het traject van de AVVN zie ook http://www.avvn.nl/natuurlijk?tuinieren/

Waarom?
Tuinen en tuinenparken bieden veel mogelijkheden om meer natuur in de stad te krijgen. In de tuinen en tuinenparken groeien en bloeien al veel planten, heesters, bloemen en bomen. Met de juiste begeleiding kan de ecologische waarde van het tuinenpark met sprongen stijgen. Daarmee wordt de omgeving voor mens en dier een stuk leefbaarder. Ecologische waarde is belangrijk voor een tuinpark. De erkenning met een Keurmerk Natuurlijk Tuinieren maakt dat een park sterker staat in gevallen waarin het voortbestaan bedreigd wordt (denk aan gemeentelijke herinrichting en dergelijke).

Hoe?
Het doel van het traject is het stimuleren van natuurvriendelijk beheer, onderhoud en inrichting van het tuinpark. Eigen Hof krijgt daarvoor persoonlijke advisering en begeleiding vanuit de AVVN. Het gaat daarbij in eerste instantie om het Algemeen Groen, maar individuele tuinders worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren is een tweejarig begeleidingsproject waar bv. schriftelijk advisering op natuur-, milieu- en tuingebied, lezingen, begeleiding bij de uitvoering van praktijkprojecten en workshops deel van uitmaken. Na twee jaar, dus eind 2016, wordt beoordeeld of we het Nationaal Keurmerk verdienen.

Wat?
Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren. Bij natuurlijk tuinieren staan bloemen en planten op de juiste plek. Daardoor worden ze sterk en gezond. De planten zijn zoveel mogelijk inheemse flora. Deze leveren immers het voedsel (nectar, stuifmeel, bessen en zaden) voor de dieren die hier ook van nature voorkomen. Bij natuurlijk tuinieren hoort ook dat je bepaalde voorzieningen treft voor de dieren in de tuin. Vaak hebben ze een steuntje in de rug nodig om voort te kunnen bestaan. Soms zijn vogelnestkastjes nodig. Maar denk ook aan een takkenril voor bepaalde vogels, insecten en kleine zoogdieren. Een losse stapel stenen is geschikt als schuilplaats voor amfibieën. Kleine bundeltjes vlier of dood hout voor wilde bijen. Door natuurlijk te tuinieren krijg je een tuin die gonst van het leven. Met kleur en fleur op bijna ieder moment in het jaar.