Richtlijnen houtstook
Kachelmateriaal
- de kachel dient zonder defecten te zijn
- de infrastructuur moet in orde zijn: dubbelwandige pijp door het dak, vonkenvanger op schoorsteen
- veeg jaarlijks de schoorsteen
- gebruik GEEN regenkap. Deze zorgt voor slechte afvoer en meer verspreiding van de rook in de directe omgeving
- een open kachel (zonder deur) geldt als een open haard. Deze zijn verboden (open vuur).
Brandmateriaal
- verbrand alleen onbehandeld hout (geen geverfd- gelakt hout, geen parket o.i.d.)
- stook alleen droog hout
- verbrand geen afval (dit is in Nederland verboden)
- stook geen kolen in een houtkachel (ongeschikt)
Stoken
- stook alleen bij de juiste atmosferische omstandigheden. Dus niet bij windstil weer en mist!
- voorkom onvolledige verbranding. Dit is stoken waarbij te weinig zuurstof bij de verbranding aanwezig is. Hierdoor komen meer rook- en afvalstoffen vrij.
- Houd rekening met uw buren.
Houtstook pre-reglement
Zie ook: Complete onderstaande tekst als .pdf. en datzelfde document op de website van de Bond (december 2024).
Bijlage Besturenbrief 49 – december 2024 In de bondsvergadering, de overkoepelende Algemene Ledenvergadering van alle 29 bondsparken, is op 7 december jl. het onderstaande over houtstook en het gebruik van houtkachels aangenomen.
HOUTSTOOK BINNEN
1. BOUW, AANLEG EN KWALITEIT VAN HOUTKACHELS
1. Bij het plaatsen of vervangen van houtkachels en rookgaskanalen moeten deze voldoen aan kwaliteits- en veiligheidseisen, zoals voorgeschreven in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en de EU Ecodesign-verordening met o.a. milieu- en duurzaamheidseisen. In concreto gaat het over de volgende eisen. Mocht het onderstaande afwijken van het Bbl of de EU verordening, dan prevaleert het Bbl en de EU Ecodesign-verordening.
a. Alleen gesloten houtkachels met een nominaal vermogen tot 5KW zijn toegestaan.
b. De houtkachel moet voldoen aan het Ecodesign-keurmerk d.w.z. de kachel heeft een rendement van minimaal 75% en een maximale hoeveelheid fijnstof van 40 mg /m3.
c. Bij een houten vloer dient de kachel op een staalplaat geplaatst te worden die minimaal 40 cm voorbij de voorzijde van de kachel komt. d. Rookgaskanaal
- Goedgekeurd rookgaskanaal TNO, KOMO in ieder geval C.E. Keurmerk geschikt voor temperaturen tot 600 graden Cº (T600 certificaat).
- Is volgens voorschriften van de leverancier gemonteerd.
- Doorvoeren door muur, plafonds en dak zijn dubbelwandig en volgens voorschriften uitgevoerd; dit geldt ook voor de ruimte boven het plafond zoals een vliering.
- Minimale lengte rookgaskanaal van 300 cm bovenkant kachel tot onderkant trekkap.
- Steekt minimaal 50 cm boven de nok van het dak.
- Geen scherpe bochten in het rookgaskanaal – een bocht mag maximaal 45º graden zijn.
- De wand waarlangs het rookgaskanaal loopt dient brandvrij te worden uitgevoerd.
2. Bij overdracht van een tuin verwijdert de vertrekkende tuinder kachel en rookgaskanalen en voert deze af, indien kachel en rookgaskanalen niet voldoen aan de eisen voor nieuw te plaatsen kachels zoals genoemd in lid 1 in dit artikel.
3. Bij het gebruik van houtkachels voldoen leden verder aan volgende vereisten:
a. In/bij de gestookte ruimte zijn blusmiddelen en een rookmelder aanwezig.
b. De schoorsteen wordt jaarlijks geveegd.
c. Er is goede ventilatie in de ruimte waarin de kachel staat.
4. Het afdelingsbestuur kan bij leden informatie opvragen over de aanwezige en nieuw aan te brengen houtkachels en rookgaskanalen en over de onder lid 3 genoemde vereisten. Het afdelingsbestuur kan daarbij aangeven dat de kachel pas (weer) in gebruik mag worden genomen na een schriftelijk akkoord van het afdelingsbestuur. Voordat het bestuur een besluit hierover neemt, kan het ter plekke de situatie beoordelen. Leden dienen hiervoor medewerking te verlenen.
Wanneer uit de aangeleverde informatie niet blijkt dat er wordt voldaan aan de gestelde eisen, kan het afdelingsbestuur het lid opleggen om binnen bepaalde tijd de houtkachel etc. aan te passen aan de gestelde eisen, te verwijderen c.q. niet te plaatsen.
2. GOED STOKEN
Goed stoken
Bij het gebruik van houtkachels voldoen leden, naast de vereisten uit de bondsbouwvoorschriften, aan volgende vereisten:
• De houtkachel brandt uitsluitend op onbehandeld en ongeverfd hout, dat voldoende gedroogd is (minder dan 20% vochtpercentage).
• Er wordt niet gestookt wanneer www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer code oranje of code rood aangeeft voor het postcodegebied van het tuinpark.
• In zijn algemeenheid: tuinders bezorgen anderen met hun stookgedrag geen overlast.
Toelichting op 2. Goed stoken
De wijze van omgaan met een houtkachel maakt een groot verschil op het vlak van duurzaamheid, veiligheid en overlast. Goede stokers weten welke houtsoorten het best bij hun kachel passen, hoe het hout te drogen, hoe de kachel op te stoken, hoe de schoorsteen te vegen/controleren. Dat vergt natuurlijk de nodige kennis van tuinders maar gezien het belang van goed stoken mag van tuinders zeker gevraagd worden om zich hierin goed te verdiepen.
3. PERIODE HOUTSTOOK
Stookseizoen
Tenzij anders voorgeschreven in het Huishoudelijk Reglement van de afdeling, is het gebruik van houtkachels binnen toegestaan in de periode 15 september t/m 15 mei.
Toelichting op 3. Periode Houtstook
Er zijn al parken met stookregels o.a. over beperkte stookperiodes. De periodes verschillen per tuinpark: soms is stoken in zijn geheel niet toegestaan, soms is het alleen toegestaan in de winterperiode. Huidige regelingen op afdelingsniveau blijven dus bestaan, mits besloten in de Algemene Ledenvergadering en neergelegd in het Huishoudelijk Reglement. Voor de parken die nog geen regeling hebben, kan de afdelingsvergadering een besluit nemen om een andere periode-regeling (ruimer of beperkter) af te spreken. Parken die wel een regeling hanteren maar dit nog niet in het Huishoudelijk Reglement hebben neergelegd, stellen de HR tekst van de bestaande regeling alsnog vast op de eerstvolgende ALV.
Een tuinparkgebonden regeling m.b.t. de periode kan bijvoorbeeld ook inhouden dat de centrale regeling geldt, en dat er in het vroege voorjaar of late najaar uitsluitend tussen 18:00 uur avond en 9 uur ochtend gestookt mag worden. In een nog op te stellen Model Huishoudelijk Reglement zullen als ‘keuzemenu’ een aantal varianten opgenomen worden, die nu in de HR van de afdelingen voorkomen.
GEEN OPEN VUUR BINNEN EN BUITEN
4. GEEN OPEN VUUR BINNEN EN BUITEN
Het is niet toegestaan om open vuur binnen of buiten te hebben met inbegrip van vuur in potten, schalen en korven en in open haarden en terraskachels. Barbecue apparaten en toestellen zoals gasfornuizen en geisers zijn wel toegestaan.
GEEN GESLOTEN HOUTKACHELS BUITEN
5. GEEN GESLOTEN HOUTKACHELS IN OPEN LUCHT
De houtkachel is bedoeld om de binnenlucht in het tuinhuis te verwarmen. Het is niet toegestaan om gesloten houtkachels in de open lucht te hebben en te gebruiken.
Toelichting op 4. en 5.
Houtkachels zijn in eerste instantie bedoeld om in koudere periodes tuinhuizen te verwarmen. Vervolgens moet dat wel op de beste manier gebeuren en worden er dus voorwaarden gesteld aan de kwaliteit van de kachels en de manier van stoken.
Naast verwarming wordt hout stoken natuurlijk ook gezellig gevonden. Gezelligheid is een fijne bijzaak voor veel mensen die volgens de werkgroep geen hoofdzaak mag worden. Bedacht moet steeds worden dat houtstook voor mensen met luchtwegproblemen belastend is. Daar waar stoken vooral de gezelligheid dient, zijn we van mening dat de belangen van mensen met luchtwegproblemen + duurzaamheidsargumenten prevaleren. Dat betekent dat:
• Open haarden binnen en buiten zijn nadrukkelijk niet meer toe te staan. Een open haard levert extra brandgevaar op, heeft een heel laag rendement en voldoet op geen enkele manier aan de eisen die we wel stellen aan houtkachels.
• Gesloten houtkachels in de open lucht zijn niet meer toegestaan. De kachel op zich kan voldoen aan alle eisen maar het feit dat deze buiten staat zorgt er vooral voor dat de warmte vervliegt en dat deze vooral aanstaat om ‘gezellig buiten te kunnen blijven zitten’.
Op dat moment prevaleren de belangen van mensen met luchtwegproblemen en duurzaamheidsargumenten.